Här kommer på mångas begäran en liten sen reflektion på 2009-års jakt.

Måndag

Årets jakt inleddes med ett lätt snöfall som senare övergick i regn.
+1 grad och västlig vind
Fick även detta år nöjet att gå med Bäcklin’s hälleforsare Zenta.

Valldrevet start 07:55
Gick med Zenta i övre B området. Såg en hare i övrigt var det lugnt och stilla trots hjälpen av spårsnö. Ulrika och Harry roade sig med lite rådjursjakt i brist på annat, Rune B tyckte inte det var så roligt utan släppte ut ekipaget. Britta sköt på en kalv som GP sen spårade och sköt. Vid 11:30 fick sen Hans-Erik nog och beodrade omställning till Hemskogen.

Eftermiddan Hemskogen start 12:55

Jag gick i övre C området – sen pratar vi inte mer om det.
Fryken roade sig med att ta över Ulrikas rådjur från förmiddagen.

Klockan 15:30 hade vi fått nog och drog upp tillbaka till kojan.

Tisdag

Kilen start 07:55 soligt och -3 grader , nord-östlig vind (byig).

Gick i B området. Släppte Zenta och efter 1 minut var det full jakt. Zenta släppte dock och kom tillbaka (ekipaget skenade iväg) , följde på och vi fick tag på dom igen. Samma visa igen och Zenta kom snart tillbaka. Då ropade Brita och sa att hon sett Zenta jaga iväg några rådjur så då brydde jag mig inte om detta igen utan drog vidare in i drevet.
Dock kom det senare fram att det var Lyålagets Håkan Spjuts hund Brita sett och inte min. Senare på kvällen fick jag veta att dom sett flera älgar där jag gick in när dom
ställt ut på morgonen (surt sa räven …).

Fick senare en jakt till vid bergfallsbäcken , men inget resultat av den.
Blücher sköt på en oxe , som vid spårning inte visade något.

Mattias Åsberg (nyförvärv) sköt en udda 12 taggare (4+6) , Sole sköt en 4 taggare, Hans-Erik sköt en kviga, Gunnar R sköt en 6 taggare , Tommy P och Ulrika hjälptes åt att skjuta en kviga (fast det kanske mest var Tommy) och slutligen lyckades ett nytt nyförvär skjuta en kviga nämligen långväga resenären från Danmark Carsten.

Då jaktledarn ingick i en av dagens två slaktgrupper blåstes jakten av redan 12:50 för dagen.

Onsdag

Hallsjödrevet start 08:20 (trots den tidiga kvällen innan eller berodde det på den .. eller var det dom två förvirrade göteborgarna som skulle sitta på den stoora slättan vi väntade på (kan nämnas att “slättan” växte igen för 10 år sen) om det är någon tröst )

Satt på pass denna dag på nya hygget upp från Håvägen mot Lämtjärnmyren.
Soligt -5 grader , Nordvästlig vind

Såg och siktade på ko och kalv men Jussi var närmare och fällde dom ( dock var det en kalv till och en oxe med som jag inte såg. Efter ett tag kom det en pinnoxe från bakhåll som gick in i drevet , den fick vi dock ej skjuta då kvoten på dom stora var uppnådd enligt “nya” regeln där vi måste hänga med på kalvarna. Kan nämnas att Jussi sköt redan 08:05 och således inleddes detta drev med kalvjakt. GP såg sen en oxe passera “Bjennkällvägen”. När vi nästan gett upp denna dag så såg Margareta och Patrik till att göra nästa dag lite inntressantare genom att fälla var sin kalv.

Avslut för dagen 13:30. Som tur var så skulle “hustomten” Håkan slakta denna dag. Det första han fick ta itu med var att fixa vattenledningarna som frusit under natten.

Torsdag

Öjsberget , start 08:00 Soligt -6 grader och nordlig vind.

Satt även denna dag då Zenta inte verkade riktigt pigg.

Hade en älg framför mig men den verkade känna av att jag satt där och veka av in i hållet igen. Johnny sköt en udda 10 taggare som Karin J hävdade att var hennes (tror dock det var Johnny som fick denna) , Jan B sköt dock en kalv brevid dom. Peter H sköt en kviga. Patrik sköt på en ko som vi senare skulle komma att ställa om till för eftersök.

Avslut 12:15 och sen “vilda västern” utställning efter håvägen. Själv tog jag med mig Daniel, Sole, Didrik och Per B på en egen patrullering ut till Ulrikas favoritställe “Illmyrkölen” dock utan framgång. Avslutade eftersöket klockan 16:15 utan resultat.

Fredag

Kvilsberget , start 8:10 +2 grader och regn , nordvästlig vind frisk till hård.

Gick med Zenta i A området mot momyckelberget. Fick jakt på ko och kalv och smög fram som värsta indianen (till slut efter alla dessa år 🙂 ). Fick se ekipaget i en ungskogslätta och stack fram pipan genom grenarna på en gran och sköt en smäll på kalven. Gick fram till skottplatsen och hittade ….. ingenting (suck) , som tur var drog Zenta igång igen ca 50 meter bort och där stod kalven och vinglade , så jag lyckades få ner den.

Detta skulle senare visa sig vara det sista Zenta gjorde i älgskogen så vad säger dom , man ska sluta när man är på toppen … Nu väntar lugna “pensionärsdagar” framöver för Zenta och för en annan tog det roliga och lärorika inhoppet som hundkarl slut (men man ska väl aldriga säga just “aldrig igen”).

Tillbaka till dagens händelser, GP sköt en kviga och Hans M en 10 taggare. Maria sköt på en oxe som vi senare spårade in i Buberget.

Varvid vi någon gång under dagen tog ett beslut om att ställa om till just Buberget för eftersök.

Buberget , start någon gång som i anteckningarna verkar ha försvunnit.

Tage gick in för att spåra oxen som Maria skjutit på , men den hade redan anat fara på färde och gått rakt igen Buberget in i Öjsberget. Jag, Ulrika och Tomas gjorde en snabb översyn av Buberget medans övriga hundförare drog till Öjsberget för att hjälpa Tage.

Kan nämnas att vi endast hade kalvjakt i detta drev som vi avslutade utan resultat vid 15-tiden.

Oxen kan nämnas att Jan-E och Büler fortsatte att spåra under lördagen utan resultat. Jan-E skulle sen även fortsätta på söndagen , resultat av det är dock okänt för undertecknande (vi fick dock ingen oxe , som mycke har framgått).

SÅ VAR DÅ ÄNNU EN VECKA LAGD TILL HANDLINGARNA , och redan började man vänta på nästa år ………………..

/ Vid tangenterna

Peter E